×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 366

Αποκαλύψεις για ισοπέδωση των ξενοδ/λων

04 Jul 2013
1439 times

xenodloi 576ΠΟΙΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ;
Μισθοί και πληρωμές κατά ...βούληση. Ένσημα με το σταγονόμετρο και μόνο όσα απαιτούνται για ασφάλιση στο ΙΚΑ, «αφού επίδομα ανεργίας δεν θα πάρετε»!..

Συνθήκες πολύ χειρότερες από ό,τι μπορεί να φαντασθεί κανείς επικρατούν για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Ρόδου. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται να παραδέχονται τα μέλη που απαρτίζουν το μικτό κλιμάκιο που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στη Ρόδο και πραγματοποιεί ελέγχους στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα του νησιού προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρείται η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη πέρυσι.

Και ενώ θεωρήθηκε μεγάλο επίτευγμα η υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης στη Ρόδο το 2012 (η πρώτη και από τις πολύ λίγες που υπεγράφη σε πανελλαδικό επίπεδο), ελάχιστες επιχειρήσεις την τηρούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους, οι οποίοι ολοκληρώνονται σήμερα, διαπιστώθηκε ότι σε πολύ υψηλό ποσοστό οι εργοδότες δεν έχουν ακόμη υπογράψει τις προσλήψεις του προσωπικού που απασχολούν. Επίσης οι ξενοδόχοι φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται τη νέα ρύθμιση για τη μη καταβολή επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους. Πατώντας πάνω σε αυτό το μέτρο δεν βάζουν στο προσωπικό τα προβλεπόμενα ένσημα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργοδότες έχουν δηλώσει ρητά στους εργαζόμενους ότι δεν πρόκειται να τους βάλουν πέρα από 55 ένσημα τη σεζόν, όσα χρειάζονται δηλαδή για να ανανεώσουν το βιβλιάριο ασθενείας. «Τα υπόλοιπα τι τα χρειάζεστε αφού δεν πρόκειται να πάρετε επίδομα ανεργίας;» φέρονται να απαντούν οι εργοδότες στους υπαλλήλους.

Εννοείται βέβαια ότι οι μισθοί ανεβοκατέβηκαν φέτος σαν ασανσέρ με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρομερές μισθολογικές ανισότητες ακόμη και μεταξύ εργαζόμενων στα ίδια πόστα. Και ενώ έχουν μειωθεί οι μισθοί, οι εργαζόμενοι έχουν επιφορτισθεί με περισσότερη εργασία και πολλά περισσότερα καθήκοντα. Μία καμαριέρα η οποία μέχρι πέρυσι μπορεί να ήταν υπεύθυνη για 40 δωμάτια, φέτος καλείται να φροντίζει έως και 70, με τον εργοδότη να δηλώνει αδιάφορος αν θα χρειασθεί η υπάλληλος να δουλέψει υπερωρίες.

Όλα αυτά τα συμπεράσματα πρόκειται να παρουσιασθούν και να αναλυθούν σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΚΡ η οποία έχει προγραμματισθεί να γίνει την Πέμπτη το απόγευμα. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα προβλήματα είχαν τεθεί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις αρχές Απριλίου 2013 με τον Περιφρειάρχη να δεσμεύεται ότι η Περιφέρεια θα συμβάλει στην εντατικοποίηση των ελέγχων. Ο κ. Μαχαιρίδης είχε δηλώσει επίσης ότι θα έπρεπε φέτος να εκλείψει το φαινόμενο της απασχόλησης ενοικιαζόμενων εργαζόμενων και δήθεν μαθητευόμενων, το οποίο στην πραγματικότητα βρίσκεται σε πλήρη έξαρση.

 

ΠΗΓΗ: www.rodosalarm.gr

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε