Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου

08 Aug 2017

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας τις ελλείψεις και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων υποστελέχωσης στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου.

Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, η δασική ανάπτυξη, αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία των δασικών υπηρεσιών αποτελούν θέματα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας, αλλά και για την προώθηση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου τονίζει ότι η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι επιφορτισμένη με πλήθος αρμοδιότητες για ολόκληρο το νομό (27 κατοικημένα νησιά τον Οκτώβρη του έτους 2006)
Στην ερώτησή του, ο κ. Κόνσολας, αναφέρει ότι τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Δ/νση Δασών Δωδεκανήσου είναι τραγικά. Στα δασονομεία του Νομού (πλην Καρπάθου), δεν υπηρετεί δασοπόνος. Για όλο το Νομό υπηρετούν: 4 Δασολόγοι, 6 Δασοπόνοι (η μία εκ των οποίων στη Νήσο Κάρπαθο) και 22 Δασοφύλακες τοποθετημένοι στα νησιά (10 στη νήσο Ρόδο, 2 στη νήσο Κάρπαθο, 2 στη νήσο Κω, 3 στη νήσο Κάλυμνο, 2 στη νήσο Νίσυρο, 1 στη νήσο Πάτμο, 1 στη νήσο Κάσο και 1 στη νήσο Λειψοί), ενώ υπάρχουν νησιά που δεν έχουν καθόλου δασικούς υπαλλήλους, όπως π.χ. η Αστυπάλαια, η Σύμη, η Λέρος, το Καστελόριζο, η Χάλκη, ενώ στην έδρα της Διεύθυνσης υπηρετεί μόνο μία τοπογράφος.
Εκτός από τα νησιά Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, υπηρεσιακό όχημα δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί. Παράλληλα, η Υπηρεσία αντιμετωπίζει έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά, προβλήματα με τη συντήρηση των οχημάτων, διότι η έγκριση των δαπανών εντάσσεται, πλέον, στις αρμοδιότητες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (έδρα Πειραιάς), που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο δυσλειτουργίας της υπηρεσίας.
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, ζητά σαφείς απαντήσεις από τον Υπουργό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δασών στα Δωδεκάνησα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα.

          

Αθήνα, 25 Ιουλίου 2017

Αρ.Πρ.: 7560/25-7-2017

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου»

Κύριε Υπουργέ,

  Η προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, η δασική ανάπτυξη, αλλά και η αποτελεσματική λειτουργία των δασικών υπηρεσιών αποτελούν θέματα ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας, αλλά και για την προώθηση των επενδύσεων και την αύξηση της απασχόλησης .

Στο Νομό Δωδεκανήσου, η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου είναι επιφορτισμένη για ολόκληρο το Νομό (27 κατοικημένα νησιά τον Οκτώβρη του έτους 2006) με:

- Την προστασία δασικών και αγροτικών οικοσυστημάτων,

- Τον έλεγχο καταγγελιών και αποστολή στους Εισαγγελείς των σχετικών δικογραφιών,

- Αυτόφωρες διαδικασίες κατά παραβατών,

- Την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού εκτάσεων προς τους πολίτες (αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περί τις 200), γεγονός που  σταματά την απασχόληση πολλών επαγγελματικών ομάδων (τοπογράφοι, μηχανικοί, εργολάβοι οικοδομών, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ),

- Γνωμοδοτήσεις για κάθε περίπτωση έγκρισης μελετών όλων των έργων του Νομού, η καθυστέρηση των οποίων έχει σαν αποτέλεσμα επιπλέον μείωση των θέσεων εργασίας,

- Την έκδοση ρυθμιστικής απόφασης για τη θήρα ετησίως και έλεγχο-θεώρηση περίπου 4000 αδειών θήρας ετησίως,

- Η Δ/νση Δασών Δωδ/σου έχει ορισθεί ως Διαχειριστική Αρχή CITES (Διεθνείς Συμβάσεις) υπεύθυνη για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα,

- Την έκδοση Πρωτοκόλλων Διοικητικής Αποβολής,

- Τις κηρύξεις αναδασωτέων εκτάσεων,

- Την έκδοση Διοικητικών προστίμων,

- Έχει αναρτήσει Δασικούς χάρτες σε Σύμη και Πάτμο και επίκειται των υπολοίπων νησιών,

- Τη μελέτη και εκτέλεση έργων πυροπροστασίας και ανάδειξης των δασικών οικοσυστημάτων του Νομού  και πλήθος άλλων αρμοδιοτήτων.

Σήμερα, τα προβλήματα υποστελέχωσης  που αντιμετωπίζει η Δ/νση Δασών Δωδ/νήσου είναι τραγικά.

Στα Δασονομεία του Νομού (πλην Καρπάθου), δεν υπηρετεί Δασοπόνος. Υπηρετούν για όλο το Νομό: 4 Δασολόγοι, 6 Δασοπόνοι (η μία εκ των οποίων στη Νήσο Κάρπαθο) και 22 Δασοφύλακες τοποθετημένοι στα νησιά (10 στη νήσο Ρόδο, 2 στη νήσο Κάρπαθο, 2 στη νήσο Κω, 3 στη νήσο Κάλυμνο, 2 στη νήσο Νίσυρο, 1 στη νήσο Πάτμο, 1 στη νήσο Κάσο και 1 στη νήσο Λειψοί), ενώ υπάρχουν νησιά που δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους, όπως π.χ. η Αστυπάλαια, η Σύμη, η Λέρος, το Καστελόριζο, η Χάλκη, ενώ υπηρετεί μόνο μία τοπογράφος.

Εκτός από τα νησιά Ρόδο, Κω και Κάρπαθο, υπηρεσιακό όχημα δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί. Παράλληλα, η Υπηρεσία αντιμετωπίζει έλλειψη σε αναλώσιμα υλικά, προβλήματα με τη συντήρηση των οχημάτων, διότι η έγκριση των δαπανών εντάσσεται, πλέον, στις αρμοδιότητες  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (έδρα Πειραιάς), που αποτελεί έναν επιπλέον λόγο δυσλειτουργίας της υπηρεσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Δασών στα Δωδεκάνησα;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε