Η συνεργασία των τριών νησιωτικών Περιφερειών, με το Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα νησιωτικότητας, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη

13 Feb 2017

Η συνεργασία των τριών νησιωτικών Περιφερειών, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, με το Υπουργείο Εσωτερικών για θέματα νησιωτικότητας, συμφωνήθηκε στη σημερινή συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον Υπουργό Πάνο Σκουρλέτη

Το θέμα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που παραμένει σε εκκρεμότητα, έθεσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος

Στη συνάντηση του δ.σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Η σημερινή συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον κ. Σκουρλέτη είναι η δεύτερη από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών και ζητήθηκε από την ΕΝΠΕ διότι, παρότι μεσολάβησε διάστημα τριών μηνών από την προηγούμενη, στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου, δεν υπήρξε καμία εξέλιξη στα θεσμικά και οικονομικά θέματα που εξ αρχής είχαν τεθεί.

Ενδεικτικό της στάσης του Υπουργείου Εσωτερικών στα ζητήματα που ταλανίζουν τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη στο φλέγον ζήτημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για προσλήψεις κατά προτεραιότητα και μάλιστα εντός του 2016, λόγω των πιεστικών αναγκών που δημιουργεί η νησιωτικότητα.

Ο κ. Χατζημάρκος επανέλαβε σήμερα στον κ. Σκουρλέτη την ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία και να προχωρήσει η προκήρυξη των 41 θέσεων που έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με την ενημέρωση που ο ίδιος ο Περιφερειάρχης είχε από την Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γεροβασίλη, παρότι αυτές καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος από τις 245 θέσεις που έχει ζητήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο Περιφερειάρχης επανέφερε και το ζήτημα της νησιωτικότητας, ζητώντας να ληφθεί υπόψιν στον συνολικό σχεδιασμό και τις πολιτικές του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως είναι το επικείμενο «πολυνομοσχέδιο».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, συμφωνήθηκε να γίνει το προσεχές διάστημα ειδική σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με τους Περιφερειάρχες των τριών νησιωτικών Περιφερειών, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, προκειμένου οι προτάσεις που αφορούν τη νησιωτικότητα, να συμπεριληφθούν στο θεσμικό πλαίσιο του Υπουργείου.

Στην διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι Περιφερειάρχες εξέθεσαν στον κ. Σκουρλέτη τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα αιχμής που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η μεταρρύθμιση στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση μετεξέλιξής της σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Παράλληλα, η Ένωση Περιφερειών ζήτησε επίσημη ενημέρωση για το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, το οποίο παρότι έχει εξαγγελθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, δεν έχει έλθει ακόμη στη Βουλή.
Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους Περιφερειάρχες ότι τόσο το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», όσο και η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», θα έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε