Ο Ρωμιός ιδρυτής της Ερυθράς Ημισελήνου

11 May 2015
Ελάχιστοι, σήμερα, στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι ένας από τους ιδρυτές της οθωμανικής (και μετέπειτα τουρκικής) Ερυθράς Ημισελήνου ήταν ένας Ρωμιός, ο Μάρκος Αποστολίδης ή Πιτσιπιός, του οποίου το όνομα ακόμη και σήμερα ακούγεται από τα χείλη των Τούρκων ως μια έκφραση: ?πες τον καημό σου στον Μάρκο Πασά?.

Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δισέγγονη του Μάρκο Πασά, Δέσποινα Ανάτς.


?Ο Μάρκος Αποστολίδης, που το πραγματικό του επίθετο ήταν Πιτσιπιός, ήταν ο παππούς της μητέρας μου. Από μικρή άκουγα τη μητέρα μου να μιλάει γι αυτόν και να λέει ότι ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος και γιατρός και ότι ήταν ιδρυτής της Ερυθράς Ημισελήνου. Το όνομά του ακούγεται και σήμερα ως γνωμικό στην Τουρκία: 'αν έχεις καημό πες το στον Μάρκο Πασά'. Αυτή η έκφραση έχει μένει, γιατί ο Μάρκο Πασάς ήταν ένας πολύ υπομονετικός γιατρός. Λέγεται πως ώρες ολόκληρες άκουγε, με μεγάλη υπομονή, τα προβλήματα των αρρώστων και προσπαθούσε να βρει γιατριά για την πάθησή τους αλλά και για να τους καθησυχάσει και να τους ηρεμήσει. Η φήμη του διαδόθηκε και γι' αυτό, όταν κάποιος δεν είχε πού να πει τον πόνο του, του λέγανε: 'πες τον καημό σου στην Μάρκο Πασά'? προσθέτει η κ. Ανάτς.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε