Οι ανατροπές που φέρνει η βόμβα ΣτΕ για τις μετεγγραφές

08 Apr 2015
«Πάγωσε» ο Αρειος Πάγος τις μετεγγραφές, πριν προλάβει το υπουργείο Παιδείας να νομοθετήσει το νέο σύστημα μετεγγραφών.

Η απόφαση – σταθμός, που είναι οριστική, σημαίνει από τη μία πλευρά την επιστροφή περίπου 150 φοιτητών στις σχολές Αρχιτεκτονικής στις οποίες είχαν εισαχθεί στις εξετάσεις του 2014 καθώς τους στερεί το δικαίωμα τις μετεγγραφής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και από την άλλη δημιουργεί νέα δεδομένα εξαιρώντας από το δικαίωμα μετεγγραφής εκατοντάδες νέους φοιτητές.

Υπουργός Παιδείας: Μετά το Πάσχα το νέο νομοσχέδιο

Μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο και για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια δήλωσε ο υπουργός Παιδείας κ. Αρ. Μπαλτάς. Όπως είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ-1 θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ για τις μετεγγραφές στις αρχιτεκτονικές σχολές, ο κ. Μπαλτάς κάλεσε τις διοικήσεις τους να επιδείξουν ανοχή για φέτος καθώς το ακαδημαϊκό έτος βρίσκεται στην ολοκλήρωση του.

ΣτΕ: Εκτός μετεγγραφών πολύτεκνοι-τρίτεκνοι-αδέλφια

Η απόφαση έρχεται δύο μήνες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκαλώντας αναστάτωση στις οικογένειες και στους υποψηφίους που έθεταν τον πήχυ των επιδόσεών τους, συνεκτιμώντας ότι είχαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μετεγγραφή σε σχολή κεντρικού Πανεπιστημίου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφαση του δεν ακυρώνει τις υπόλοιπες μετεγγραφές που έχουν ήδη γίνει, εκτός από αυτές των δύο Αρχιτεκτονικών σχολών. Όμως, ακυρώνοντας ως αντισυνταγματικά τα νομοθετήματα των δύο προηγούμενων υπουργών Παιδείας (Αρβανιτόπουλου και Λοβέρδου) για την απελευθέρωση των μετεγγραφών, ουσιαστικά ορίζει νέους κανόνες.

Μετεγγραφές μόνο για λόγους οικονομικούς και υγείας

Καταρχήν, θέτει εκτός πολύτεκνους, τρίτεκνους και αδέλφια, που έως τώρα μετεγγράφονταν ελεύθερα και χωρίς οικονομικά κριτήρια και δίνει δικαίωμα μετεγγραφής μόνο:

·Σε όσους έχουν αποκλειστικά και μόνο λόγους υγείας

·Στους φοιτητές που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια και

·Ορίζει πλαφόν 10% στον αριθμό των μετεγγραφών. Δηλαδή οι μετεγγραφόμενοι φοιτητές να μην ξεπερνούν το 10% των εισαγομένων στο τμήμα μετεγγραφής.

Ως προς τους φοιτητές των δύο Αρχιτεκτονικών σχολών, η απόφαση ορίζει να επανεγγραφούν στα τμήματα στα οποία είχαν αρχικά εισαχθεί.

Το υπουργείο Παιδείας, βρίσκεται ενώπιον την απόφασης αυτής στο «παρά πέντε» της θεσμοθέτησης νέου συστήματος μετεγγραφών και δεσμεύεται από το «γράμμα» της που ορίζει ότι κάθε φοιτητής θα πρέπει να φοιτά στη Σχολή ή το Τμήμα όπου εισάγεται μέχρι την αποφοίτησή του.

Μάλιστα, ακόμη και για το πλαφόν του 10% στον αριθμό των μετεγγραφών ανά τμήμα, θέτει τα όργανα των Σχολών και των Τμημάτων υποδοχής αρμόδια να εκτιμούν, χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητες τους τη διενέργεια μετεγγραφών.

Η απόφαση του ΣτΕ, παρ΄όλα αυτά, μάλλον λύνει τα χέρια του νέου υπουργού Παιδείας ο οποίος έχει δηλώσει από τη Βουλή ότι οι μετεγγραφές θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν σχέση με εισοδήματα και κοινωνικές ανάγκες.

πηγή: http://www.thetoc.gr/
Last modified on Thursday, 09 April 2015 11:38
Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε