×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 365

ΔΗΛΙΤΑΠ: Για πρώτη φορά συνεδρίαση στο Αγαθονήσι . Μέτρα για την ασφάλεια των λιμανιών.

DHLITAP-AGATHO-SYNEDRΠραγματοποιήθηκε στο Αγαθονήσι η συνεδρίαση του ΔΗΛΙΤΑΠ, όπως είχε προγραμματιστεί από τη τελευταία συνεδρίαση που έγινε στη Λέρο Tρίτη 5 Μαρτίου.

Η συνεδρίαση έγινε απόντων των Δημάρχων Λειψών και Λέρου και με απαρτία από τα μέλη της Πάτμου, του Αγαθονησίου και ενός μέλους από την παράταξη της μειοψηφίας Λειψών.

Με το πλοίο Κάλυμνος και την ευγενική χορηγία της διεύθυνσης της εταιρείας, τα μέλη του ΔΗΛΙΤΑΠ ταξίδεψαν μέχρι το Αγαθονήσι, για την συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάτμου.

Όπως είχε υποσχεθεί, στη συνεδρίαση του Αγαθονησίου παρίστατο και ο δήμαρχος Πάτμου κ. Γρηγόρης Στόικος. Μαζί και μείς να καλύψουμε την συνεδρίαση.

Το ταξίδι καλό, αλλά όταν φθάσαμε στο Αγαθονήσι αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα να μη μπορούμε να αποβιβαστούμε γιατί το πλοίο Κάλυμνος λόγω DHLITAP-AGATHO-SYNEDR2ενισχυμένων ανέμων δεν μπορούσε να δέσει. Στην πρώτη προσπάθεια του καπετάνιου, πρόλαβε και αποβιβάστηκε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ κ. Παντελής Γρύλλης. ενώ οι υπόλοιποι μείναμε να βλέπουμε το πλοίο να απομακρύνεται. Παρά τις επόμενες 4 προσπάθειες του καπετάνιου, το πλοίο δεν μπόρεσε να δέσει και έβαλε πλώρη για Σάμο. Τότε ανεβήκαμε στη γέφυρα να συναντήσουμε τον καπετάνιο. Ο κ. δήμαρχος, τον παρακάλεσε να ξαναπροσπαθήσει, εξηγώντας του τον σκοπό της επιμονής μας. Ο καπετάνιος του εξήγησε, ότι θα μπορούσε να ρίξει άγκυρα, αλλά δεν μπορεί λόγω του λιμανιού, οπότε δεν διακινδυνεύει να σπάσει το πλοίο του. Τότε, παρενέβη τηλεφωνικά ο δήμαρχος Αγαθονησίου και ο καπετάνιος τελικά, έκανε στροφή για το Αγαθονήσι, αφού ζήτησε ένα βαρκάκι να πάρει τον κάβο για να μπορέσει να δέσει. Παρά την ατυχία μας, σταθήκαμε τελικά τυχεροί γιατί το Κάλυμνος μπόρεσε να δέσει και να αποβιβαστούμε.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου ΥΕΤΟΥΣΑ με 21 θέματα, χωρίς απρόοπτα, σε ήρεμο και φιλικό κλίμα.

Συζητήθηκαν τα 21 θέματα της ατζέντας και ως έκτακτο, το επείγον θέμα «Αξιολόγηση σχεδίου ασφαλείας λιμενικών εγκαταστάσεων Πάτμου και Λακκίου Λέρου και ορισμού υπευθύνων", που όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΗΛΙΤΑΠ και ο υπολιμενάρχης Πάτμου , υπάρχει μεγάλη πίεση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για την άμεση εφαρμογή του.

Τόνισαν δε, πως έως 20 Μαρτίου πρέπει να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες και να έχουν κατατεθεί τα σχέδια των δύο αυτών λιμανιών και να σταλούν τα ονόματα των 2 υπευθύνων που θα παρουσιάσουν το σχέδιο ασφαλείας και το οποίο θα αξιολογηθεί στη συνέχεια.

Ο Πρόεδρος κ. Ελισσαίου, ενημέρωσε το σώμα, ότι «ο δήμαρχος Λέρου πρότεινε τον κ. Λευτέρη Παπαδόπουλο ως υπεύθυνο ασφαλείας για το λιμάνι Λακκίου, και για το λιμάνι της Πάτμου δεχθήκαμε την αμισθί προσφορά του κ. Γιώργου Μαστροπέτρου όπως και του κ. Πανάγου Ευγενικού, για να προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης του σχεδίου ασφαλείας του λιμανιού».

Τέλος, ο υπολιμενάρχης Πάτμου διευκρίνησε ότι έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από το 2005 ο κώδικας ISPS και λόγω της καθυστέρησης δέχονται πολλές πιέσεις γι αυτό η λύση χρειάζεται να δοθεί γρήγορα.

Όσο αφορά τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης, θα έχουμε ρεπορτάζ στην εφημερίδα Νο 139 του Μαρτίου 2013.

Ο Διεθνής Κώδικας ΙSPS (Διεθνής Κώδικας για την Ασφάλεια των Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων από έκνομες ενέργειες - Ιnternational Ship and Port Facility Security Code) χτύπησε την πόρτα της ναυτιλιακής βιομηχανίας το Δεκέμβριο του 2002 σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια μετά την υιοθέτηση του Κώδικα ISM (ως Απόφαση της Ολομέλειας του ΙΜΟ και ως νέο Κεφάλαιο στη Διεθνή Σύμβαση SOLAS).

Ο νέος Κώδικας ISPS όμως που υιοθετήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2002 (ένα χρόνο μόλις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Η.Π.Α.) έχει ως πεδίο εφαρμογής όχι μόνο τα φορτηγά πλοία διεθνών πλόων άνω των 500 κοχ. και όλα τα επιβατηγά πλοία επίσης διεθνών πλόων, αλλά και τις λιμενικές εγκαταστάσεις στις οποίες καταπλέουν τα παραπάνω πλοία. Ο Κώδικας, προϊόν πολιτικής συναίνεσης των κρατών μελών που συμμετέχουν στις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, συμπεριλήφθηκε στις τροποποιήσεις του Κεφαλαίου XI της SOLAS ώστε να καταστεί υποχρεωτικός και αποτελεί πλέον ένα νέο πλαίσιο για την αναγνώριση και διαχείρισης απειλών κατά της ασφάλειας πλοίων και λιμανιών με στόχο τον περιορισμό του κινδύνου και των πιθανών επιπτώσεων.

Ο Πρόεδρος κ. Σάκης Ελισσαίου και τα μέλη του ΔΗΛΙΤΑΠ ευχαριστούν την ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Δρ. Γ. Θανάτση και τον Δήμαρχο Καλύμνου κ. Δ. Διακομιχάλη για την προσφορά της δωρεάν μετακίνησης των μελών του Δ.Σ. καθώς και τον Δήμαρχο Αγαθονησίου για την ζεστή φιλοξενία τους.

Ευχαριστούμε επίσης το εστιατόριο ΑΤΣΙΔΑΣ για τις πεντανόστιμες συνταγές του.

Συντάχθηκε απο την Σμαράγδα Μουλιάτη
Διαβάστε Περισσότερα ... www.patmostimes.gr

Last modified on Sunday, 08 September 2013 10:22
Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε