«Αναζητώντας τα Μυστικά της Καρδιάς». Πώς επανέρχεται ο άνθρωπος στη ζωή μετά από καρδιακή ανακοπή;

04 Jan 2020

Του Δημήτριου Θ. Κρεμαστινού

Ο κόσμος συνήθως ξαφνιάζεται με το άκουσμα του αιφνίδιου θανάτου ενός συγγενή ή φίλου και ρωτά : «Μα, πώς έγινε αυτό; Αυτός ποτέ δεν είπε κάτι. Ποτέ δεν τον είδε γιατρός».

Δυστυχώς, αυτός είναι ο κανόνας. Ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά, το “New England Journal of Medicine”, γράφει σε κύριο άρθρο του τα εξής: «Περίπου 500.000 Αμερικανοί χάνονται αιφνίδια από καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο, ενώ οι μισοί από αυτούς εμφανίζουν ως μοναδικό σύμπτωμα της πάθησής τους, για πρώτη και τελευταία φορά, τον αιφνίδιο θάνατο». Οι άνθρωποι αυτοί, δηλαδή, δεν είχαν κανένα απολύτως σύμπτωμα προηγουμένως. Στη χώρα μας, οι μισοί  από αυτούς που πεθαίνουν από έμφραγμα του μυοκαρδίου, δηλαδή το 20% επί του συνόλου των εμφραγμάτων, δεν προλαβαίνουν καν να φτάσουν στο νοσοκομείο.

Περίπου 2.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους χωρίς βοήθεια από καρδιακή ανακοπή. Εάν αναλογισθεί κανείς ότι οι νεκροί από το AIDS, από τότε που η νόσος εμφανίσθηκε στην Ελλάδα, δεν υπερβαίνουν συνολικά αυτούς που κάθε χρόνο χάνονται από καρδιακή ανακοπή γίνεται αντιληπτό τι σημαίνει αυτός ο αριθμός των 2.000 αδικαιολόγητα χαμένων ανθρώπων κάθε χρόνο.

Σήμερα, η Αμερική είναι πρωτοπόρος και στο θέμα της αντιμετώπισης του αδικαιολόγητου αιφνίδιου θανάτου. Κάθε εκατό μέτρα, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και γενικότερα σε όλους τους χώρους μεγάλου συνωστισμού του πληθυσμού της (αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί κ.λπ.), παντού υπάρχουν απινιδωτές.
Οι απινιδωτές είναι εύχρηστα φορητά μηχανήματα, που με το πάτημα ενός κουμπιού απελευθερώνουν ηλεκτρική ενέργεια, όταν τοποθετηθούν πάνω στο στήθος. Ο απινιδωτής μόνος του διαπιστώνει ότι δεν λειτουργεί η καρδιά και με ηλεκτροσόκ επαναφέρει τη λειτουργία της καρδιάς.

Η εκμάθηση της χρήσης του φορητού απινιδωτή είναι τόσο απλή  όσο και η χρήση της συσκευής της τηλεόρασης, μπορεί να  τον χρησιμοποιήσει μη ειδικευμένο προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης
Η εκμάθηση της χρήσης του φορητού απινιδωτή είναι τόσο απλή όσο και η χρήση της συσκευής της τηλεόρασης, μπορεί να τον χρησιμοποιήσει μη ειδικευμένο προσωπικό σε περίπτωση ανάγκης


Εάν η λειτουργία του απινιδωτή είναι άμεση, δηλαδή μέσα στα πρώτα τρία λεπτά μετά την απώλεια επαφής του ασθενή με το περιβάλλον, τότε το αποτέλεσμα κατά κανόνα είναι εντυπωσιακό.  Ο  αναστηθείς δεν θυμάται τίποτα και μπορεί να ζήσει μια ολόκληρη ζωή χωρίς κανένα ουσιαστικό καρδιακό πρόβλημα. Αυτή είναι η πρώτη και η ουσιαστικότερη πράξη μιας διαδικασίας που ονομάζεται ανάνηψη και που ουσιαστικά είναι ισοδύναμη με την ανάσταση του νεκρού.
Τα βήματα της Αμερικής στο θέμα αυτό ακολουθεί πιστά η Ευρώπη. Η εκπαίδευση για την ανάνηψη γίνεται δωρεάν και εθελοντικά σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.

Η υψηλή θνησιμότητα μετά το απότομο σταμάτημα της λειτουργίας της καρδιάς αποδίδεται στο ότι ο περίγυρος του αρρώστου δεν γνωρίζει τι πρέπει να πράξει για να τον βοηθήσει.   Είναι χαρακτηριστικό ότι για εκείνους που έπαθαν ανακοπή καρδιάς στα Casino του Las Vegas το 74% σώθηκε με απινίδωση που έγινε στα πρώτα 3 λεπτά, ενώ σ’ αυτούς που η απινίδωση είχε επιχειρηθεί μετά τα 3 πρώτα λεπτά, το ποσοστό επιβίωσης ελαττώθηκε στο 49%. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την τεράστια σημασία της άμεσης απινίδωσης. Μετά τα 3 πρώτα λεπτά αρχίζει να καταστρέφεται ο εγκέφαλος και έτσι η επάνοδος στη ζωή μετά τα 3 λεπτά θα συνοδεύεται με διαταραχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Ο αιφνίδιος αυτός θάνατος  είναι  συνήθως αρρυθμιολογικός. Είναι αποτέλεσμα μιας θανατηφόρου αρρυθμίας (κοιλιακή ταχυκαρδία  ή κοιλιακή μαρμαρυγή). Οι αρρυθμίες αυτές  προϋποθέτουν υπόστρωμα την ύπαρξη μιας σοβαρής καρδιοπάθειας με συμπτώματα ή χωρίς συμπτώματα, όπως είναι π.χ. η στεφανιαία νόσος ή οι μυοκαρδιοπάθειες.
Εάν δεν είναι διαθέσιμος απινιδωτής, τότε η προσπάθεια ανάνηψης γίνεται με εξωτερικές μαλάξεις (συμπιέσεις).  Οι εξωτερικές μαλάξεις γίνονται με συμπίεση με τις δύο παλάμες ενωμένες στο κέντρο του στήθους και με ρυθμό 60 έως 120 περίπου το λεπτό. Άνω των 120 η καρδιά δεν μπορεί να στείλει την απαραίτητη ποσότητα αίματος στα ζωτικά όργανα. Εάν η καρδιακή λειτουργία τελικά δεν επανέρχεται, οι μαλάξεις πρέπει να συνεχίζονται μέχρι να εξευρεθεί απινιδωτής.

Οι συμπιέσεις αυτές πρέπει να φθάνουν μέχρι την καρδιά και να την εγκλωβίζουν μεταξύ του στέρνου (κέντρο του θώρακα) και της σπονδυλικής στήλης. Το στέρνο θα πρέπει να υποχωρεί κατά 5 περίπου  εκατοστά. Όμως για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το άτομο με την ανακοπή της καρδιάς να είναι ξαπλωμένο στο δάπεδο ή σε κρεβάτι που να μην υποχωρεί με την πίεση που εξασκεί εκείνος που επιχειρεί τις μαλάξεις και ο οποίος πρέπει να πιέζει το κέντρο του θώρακα (στέρνο) με το βάρος του σώματός του  και τους αγκώνες του ευθειασμένους.

Συμπερασματικά, ο άνθρωπος που παθαίνει ανακοπή είναι πρακτικά απροστάτευτος γιατί συνήθως  βρίσκεται σε ένα περιβάλλον που πανικοβάλλεται. Με ψυχραιμία και με γνώση αυτό τον  άνθρωπο που χάνεται, κάποιος μπορεί να τον επαναφέρει στη ζωή με αυτό τον πολύ απλό τρόπο. Έχει περιθώριο να δράσει τα 3 πρώτα λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή.

Η σωστή θέση των παλαμών πάνω στο κέντρο του στήθους  καθώς και οι ευθειασμένοι αγκώνες αποτελούν βασική  προϋπόθεση για επιτυχή καρδιακή μάλαξη
Η σωστή θέση των παλαμών πάνω στο κέντρο του στήθους καθώς και οι ευθειασμένοι αγκώνες αποτελούν βασική προϋπόθεση για επιτυχή καρδιακή μάλαξη
 
ΤΟ SITE ΤΟΜΗ NEWS ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ <<ΡΟΔΙΑΚΗ>>ΤΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ <<ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ>> ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε