Οι δυνατότητες της σύγχρονης τηλεκαρδιολογίας

31 Oct 2016

Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

Η σύγχρονη τηλεϊατρική φαίνεται ότι ανοίγει μια νέα εποχή στην ιατρική. Δυο από τα μεγαλύτερα ιατρικά περιοδικά στον κόσμο, το «New England Journal of Medicine» και το «Circulation», με πρόσφατα άρθρα τους ασχολούνται με το θέμα αυτό.

Η τηλεϊατρική άρχισε εδώ και μερικές δεκαετίες σαν ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων ενώ σήμερα εξελίσσεται σε θεραπευτική εξ αποστάσεως. Με την εισαγωγή των ρομπότ στη χειρουργική που ήδη υπάρχει, θα μπορεί αύριο να γίνεται χειρουργική εξ αποστάσεως. Δηλαδή ο χειρουργός να βρίσκεται στην Αμερική και να χειρουργεί με το επιτελείο του διαμέσου των ρομπότ στην Ελλάδα. Αυτό, βέβαια, είναι το αύριο.

Ομως και σήμερα οι δυνατότητες της τηλεϊατρικής είναι ρεαλιστικές. Σήμερα μπορούμε με την τηλεϊατρική να καθοδηγείται ο γιατρός ενός απομονωμένου και απομακρυσμένου νησιού ή χωριού και να πραγματοποιεί με ασφάλεια θεραπείες όχι μόνο χρόνιων παθήσεων αλλά και επειγόντων περιστατικών και έτσι να σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Με καθοδήγηση από τα μεγάλα έμπειρα ιατρικά κέντρα μπορεί να γίνονται όλες οι φαρμακευτικές θεραπείες των διαφόρων μορφών καρκίνου χωρίς να είναι υποχρεωμένος ο ασθενής και η οικογένειά του να έλθουν και να ταλαιπωρούνται ψυχικά και οικονομικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτά, για τον καρκίνο που αποτελεί την ανθρώπινη μάστιγα σήμερα. Τι γίνεται όμως με τις καρδιοπάθειες;

Ιδιαίτερα στην Καρδιολογία όπου ο χρόνος μεταφράζεται σε ζωή, η τηλεϊατρική αποβαίνει σωτήρια αφού μπορεί να αποτρέψει π.χ. ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου κέντρου ο απομονωμένος και απομακρυσμένος γιατρός του νησιού και του χωριού χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην Καρδιολογία μπορεί να αρχίζει τη θεραπεία με θρομβόλυση ενός εμφράγματος του μυοκαρδίου ή ενός εγκεφαλικού επεισοδίου με την ασφάλεια, τη σιγουριά και την εμπειρία που του παρέχει το μεγάλο πανεπιστημιακό κέντρο που τον καθοδηγεί. Ετσι ο χρόνος για να κληθεί και να έλθει το ΕΚΑΒ για τη διακομιδή του ασθενούς είναι χρόνος που κερδίζεται επ’ ωφελεία της θεραπείας και της ζωής του αρρώστου.

Μέχρι τώρα η τηλεϊατρική στην Καρδιολογία χρησιμοποιείτο μόνο για διαγνωστικούς σκοπούς, πώς δηλαδή θα διαγνωσθεί τι έχει ο άρρωστος π.χ. από το ηλεκτροκαρδιογράφημα ή οποιαδήποτε άλλη απεικονιστική μέθοδο. Σήμερα όμως γίνεται ένα μεγάλο άλμα με στόχο τη θεραπεία και τη διάσωση της ζωής του ασθενή.

Αραγε απασχολείται διόλου με όλα αυτά τα θέματα το υπουργείο Υγείας αυτής της χώρας;

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε