H λανθασμένη πληροφόρηση για τη χοληστερίνη

03 Sep 2016

Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

Η στήλη αναγκάζεται να επανέλθει στο θέμα της χοληστερίνης ύστερα από απορίες πολλών αναγνωστών.

Παρότι ζούμε στην προνομιακή περίοδο της πληροφορικής, πολλές φορές η διαφημιστική πληροφόρηση οδηγεί στην παραπληροφόρηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος αντιμετώπισης της αυξημένης τιμής της χοληστερίνης στο αίμα.

Στην εποχή της υπερπληροφόρησης από το Internet και τα μέσα ενημέρωσης, είναι αδιανόητο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι να πιστεύουν ότι μόνο με τη δίαιτα ή με γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα με φυτικά συστατικά (όπως π.χ. οι στερόλες, οι στανόλες και οι γλυκάνες) μπορεί να προστατεύσουν τις αρτηρίες και την καρδιά τους από την υπερχοληστεριναιμία, δηλαδή τις υψηλές τιμές της χοληστερίνης στο αίμα.

Τα συστατικά αυτά επιδρούν στο έντερο, εμποδίζοντας την απορρόφηση της χοληστερίνης από τα τρόφιμα. Ομως η χοληστερίνη δεν προέρχεται κυρίως από ό,τι τρώμε: μόνο το 1/4 της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα προέρχεται από την απορρόφηση της χοληστερίνης των τροφίμων στο έντερο. Η υπόλοιπη παράγεται στο ήπαρ και το μεγαλύτερο μέρος της εισέρχεται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Επίσης στο ήπαρ υπάρχουν οι υποδοχείς που μπλοκάρουν την κακή (LDL) χοληστερίνη. Αν ο αριθμός αυτών των υποδοχέων είναι φυσιολογικός, δεν υπάρχει πρόβλημα υπερχοληστεριναιμίας.

Επομένως, τα φάρμακα εκείνα που εμποδίζουν τη σύνθεση της χοληστερίνης στο ήπαρ ή αυξάνουν τον αριθμό των υποδοχέων που μπλοκάρουν την χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα, είναι τα πιο αποτελεσματικά (π.χ. οι στατίνες).

Οπως λοιπόν λένε και οι ίδιες οι εταιρείες που διαφημίζουν τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, τα συστατικά τους όπως οι φυτικές στερόλες, ελαττώνουν κατά 10% την κακή χοληστερίνη (την LDL). Εκείνος δηλαδή που έχει στο αίμα 150 mg LDL χοληστερίνη καταφέρνει να την ελαττώσει κατά 15 mg. Αν όμως πάσχει από στεφανιαία νόσο, πρέπει να την ελαττώσει κατά τουλάχιστον 80 mg, οπότε είναι αδύνατον να επιτύχει τον επιδιωκόμενο στόχο μόνο με τα τρόφιμα αυτά.

Σημαίνει άραγε αυτό ότι είναι άχρηστα τα πάσης φύσεως εμπλουτισμένα τρόφιμα; Αναμφισβήτητα όχι. Είναι ενδεδειγμένα για εκείνον που επιλέγει να προτιμά, για παράδειγμα, γαλακτοκομικά προϊόντα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες αλλά όχι ως αποκλειστική θεραπεία. Ο συνδυασμός των στατινών με φάρμακα (εζετιμίμπη) που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο, είναι το ιδανικό θεραπευτικό σχήμα.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε