Τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ φτάνουν η κυβέρνηση αγωνιά αν θα πληρωθούν

11 Aug 2016

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν από τις 18 έως τα τέλη Αυγούστου αλλά ήδη στο ΥΠΟΙΚ ανησυχούν για το αν θα εισπράξουν τα προϋπολογισθέντα ποσά.

Από τις 18 Αυγούστου έως τα τέλη του μηνός η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων θα αναρτήσει 6,45 εκατομμύρια εκκαθαριστικά εκ των οποίων τα 2,2 εκατομμύρια θα φέρουν ακόμη περισσότερους φόρους σε σχέση με τα περσινά.

Εν τω μεταξύ τις τελευταίες μέρες επικρατεί ανησυχία στο ΥΠΟΙΚ για «μαύρες τρύπες» και το πόσο θα εισπραχθούν τα προϋπολογισθέντα ποσά ώστε να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Από τις 18 τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ

Η Γενική Γραμματεία Εσόδων γνωστοποίησε το απόγευμα της Τρίτης ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου, στις 08:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης- ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη δόση θα καταβληθεί το Σεπτέμβριο και η τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου.

Συνολικά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα πληρώσουν 3,35 δισ. ευρώ όπως προκύπτει από την πρώτη εκκαθάριση του ΥΠΟΙΚ.

Από αυτά η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομικό κενό.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στο ΥΠΟΙΚ καθώς έχει παρατηρηθεί κύμα τροποποιητικών δηλώσεων Ε 9 το οποίο επιφέρει μείωση του βεβαιωθέντος φόρου.

Ηδη εξαιτίας των εκπτώσεων που προβλέπει ο νόμος για έχοντες χαμηλά εισοδήματα ή ΑΜΕΑ εκτιμάται ότι θα χαθούν 100 εκατομμύρια ευρώ κάτι που θα έχει ως συνέπεια το ποσό του βεβαιωθέντος φόρου να πέσει κάτω από τα 3,25 δισ. ευρώ.

Επίσης ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του ΥΠΟΙΚ καθώς φέτος πρόσθετοι φόροι 100 εκατ. ευρώ φορτώθηκαν σε 273 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και 25 χιλιάδες επιχειρήσεις μέσω της αύξησης του συμπληρωματικού φόρου .

Το πρόσθετο αυτό χαράτσι των 100. εκατομμυρίων ευρώ επιβλήθηκε στο 3% των φορολογουμένων και στις μισές επιχειρήσεις για να καλυφθεί η τρύπα ύψους επίσης 100 εκατ. ευρώ που προέκυψε από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.

Οσο μικρότερο το βεβαιωθέν ποσό και όσο περισσότερα βάρη συγκεντρώνονται σε λίγους φορολογούμενους- κάτι που συμβαίνει φέτος λόγο της άυξησης του συμπληρωματικού φόρου που προχώρησε η κυβέρνηση- τόσο αυξάνει η πιθανότητα να μειωθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας του φόρου.

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε