Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για θερμοπληξία

07 Jun 2016

Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

Ενα καλοκαίρι της δεκαετίας του ‘80 άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του, όταν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο εκατοντάδες άνθρωποι στην Αθήνα και τον Πειραιά έχασαν τη ζωή τους. Ηταν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας. Τότε, ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας, της άπνοιας και της υψηλής υγρασίας στην ατμόσφαιρα προκάλεσε σε αυτούς τους ανθρώπους θερμοπληξία με όλα τα επακόλουθα.

Η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, μυϊκή αδυναμία, εμέτους και συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας που μπορεί να φθάσουν μέχρι και σε κώμα.

Εκτοτε, όταν η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει υψηλές θερμοκρασίες που να πλησιάζουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, τα μέσα ενημέρωσης κινητοποιούνται και προαναγγέλλουν επερχόμενο καύσωνα, οπότε αρχίζει και ο σχετικός πανικός.

Ομως μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες δεν συνιστούν συνθήκες καύσωνα και κατά συνέπεια δεν προκαλούν θανάτους, διαφορετικά δεν θα υπήρχαν όλες οι νομαδικές φυλές που με τις καμήλες διασχίζουν τις ερήμους, ούτε θα ζούσαν οι κάτοικοι των μεγάλων αφρικανικών πόλεων που ζουν σε θερμοκρασίες 40ο-50ο. Κατά συνέπεια, η δημιουργία πανικού όταν αυξάνει μόνο η θερμοκρασία είναι αδικαιολόγητη.

Είναι αρκετή η λειτουργία ενός κλιματιστικού μέσα στο σπίτι σε συνδυασμό με την αποφυγή της κυκλοφορίας στους δρόμους ή στις παραλίες τις ώρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 33 βαθμούς. Η παραμονή στο σπίτι με χρήση του ντους και η λήψη δροσερού ή παγωμένου νερού ή χυμών σε συνδυασμό με φαρδιά και λευκά ρούχα όταν κυκλοφορούμε στους δρόμους είναι οπωσδήποτε τα ασφαλέστερα μέτρα για την αποφυγή του κινδύνου της θερμοπληξίας.

Τα άτομα υψηλού κινδύνου για θερμοπληξία είναι, εκτός από τους υπερήλικες, οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις και ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί και οι διαβητικοί.

Τέλος, όσον αφορά τους καρδιοπαθείς και τους υπερτασικούς, που οπωσδήποτε έχουν ένα πρόσθετο λόγο ιδιαιτερότητας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα. Αρκεί να προσέχουν την πίεσή τους ιδίως όταν παίρνουν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα.

Αυτοί που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά φάρμακα εύκολα λιποθυμούν όταν κυκλοφορούν στους δρόμους τις ημέρες της μεγάλης ζέστης. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να προσαρμόζουν τη δόση των φαρμάκων που παίρνουν σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό τους.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε