Οι νεότερες εξελίξεις για τις στατίνες

25 May 2016

Του καθηγητή Δημήτρη Θ. Κρεμαστινού

Το θέμα των στατινών είναι πάντα επίκαιρο αφού θεωρείται ότι οι στατίνες δεν είναι απλά μόνο το φάρμακο αλλά εκείνο το θεραπευτικό μέσο που έχει επιτύχει την εντυπωσιακή ελάττωση των εμφραγμάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και των αιφνιδίων θανάτων. Ελάττωση που δεν είχαν επιτύχει ακόμα και οι επεμβατικές μέθοδοι, δηλαδή η εγχείρηση του bypass και η αγγειοπλαστική (μπαλόνι).

Στο πρόσφατο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας το θέμα των στατινών υπήρξε ένα από τα κυριότερα. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η μελέτη HOPE 3 η οποία ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε στο αναμφισβήτητου επιστημονικού κύρους περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Στη μελέτη αυτή εκτιμήθηκε η συμβολή των στατινών στην πρόληψη όλων των επιπλοκών της αθηρωματικής νόσου, δηλαδή του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του αιφνιδίου θανάτου, της καρδιακής ανεπάρκειας και της ανάγκης επεμβάσεων τύπου εγχείρησης bypass ή αγγειοπλαστικής, σε άτομα χωρίς στεφανιαία νόσο αλλά με αυξημένο κίνδυνο, όπως είναι οι πάσχοντες από υπέρταση.

Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι η λήψη των στατινών πέτυχε την ελάττωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 25% ενώ η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μεμονωμένα με ανταγωνιστές της αγγειοτενσίνης δεν έδειξε ανάλογα θετικά αποτελέσματα. Ομως, ο συνδυασμός και των δύο φαρμάκων υπήρξε εξίσου αποτελεσματικός.

Η μελέτη HOPE 3 συμπεριέλαβε 12.705 άτομα από 21 χώρες. Ηταν διπλά τυχαιοποιημένη και διήρκεσε πεντέμισι χρόνια. Στα άτομα αυτά χορηγήθηκαν 10 mg ροσουβαστατίνης και 16 mg καντεζαρτάνης και 12,5 mg υδροχλωροθειαζίνης ως αντιυπερτασικό φάρμακο ημερησίως.

Οι μέχρι τώρα πολυκεντρικές μελέτες έδειξαν ότι η προληπτική χορήγηση στατινών ελαττώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης με παράλληλη εντυπωσιακή ελάττωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, κυρίως στα άτομα της λευκής φυλής. Η μελέτη HOPE 3 αφορούσε άτομα πολυεθνικής προέλευσης που, καίτοι ήταν φαινομενικά υγιή, είχαν επιβάρυνση από παράγοντες κινδύνου που προδιαθέτουν σε εκδήλωση καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Τελικά αποδεικνύεται ότι οι στατίνες είναι ό,τι υπήρξε η πενικιλίνη για τα αντιβιοτικά. Αραγε θα περιμένουμε νεότερες γενιές στατινών με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, όπως συνέβη με τα νεότερα αντιβιοτικά; Οψόμεθα!

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε