Η προστασία των αθλητών από το ντόπινγκ

13 Apr 2016

Καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός

Ντόπινγκ χαρακτηρίζεται η φαρμακοδιέγερση που προκαλεί η λήψη μιας ουσίας με στόχο την αύξηση της απόδοσης ενός αθλητή. Οι ουσίες αυτές είναι είτε φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία διαφόρων παθήσεων ή ορμόνες που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός του ανθρώπου.

Πρόσφατα η Βουλή ομόφωνα υιοθέτησε νομοθετικά τις υποδείξεις του παγκόσμιου οργανισμού κατά του ντόπινγκ, του γνωστού WADA. Όμως ο οργανισμός αυτός ενδιαφέρεται κυρίως για τη προστασία του πρωταθλητισμού και των παγκοσμίων ρεκόρ και λιγότερο για τη ζωή των νέων κυρίως αθλητών, ακόμα και των ερασιτεχνών.

Όλα αυτά τα βοηθήματα που οι προπονητές προτείνουν και τα οποία παίρνουν οι αθλητές χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο, δεν είναι πάντοτε αθώα.

Το ντόπινγκ των υπεραθλητών με τα υπεράνθρωπα παγκόσμια ρεκόρ είναι δύσκολο να αποδειχθεί γιατί οι υπεραθλητές λαμβάνουν ισομερή ουσιών που δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο και για αυτόν το λόγο είναι αδύνατον να ανιχνευθούν.

Στην κατηγορία των απαγορευμένων φαρμάκων ανήκουν κυρίως τα χαρακτηριζόμενα ως διεγερτικά - ως ναρκωτικά - τα αναβολικά, οι β2 διεγέρτες, οι β-αποκλειστές, τα διουρητικά, τα γλυκοκορτικοειδή και αντι-οιστρογόνα.

Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται με στόχο να αυξήσουν την απόδοση των αθλητών. Χορηγούνται συνήθως σε υπερβολικές δόσεις οπότε εκδηλώνονται όλες οι παρενέργειες τους.

Η χρόνια χρήση των ουσιών αυτών δημιουργεί μη αναστρέψιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα του ανθρώπου και περιορίζει το προσδόκιμο της ζωής του αθλητή.

Όσον αφορά τις ουσίες που ο ίδιος ο οργανισμός του ανθρώπου παράγει όπως π.χ. οι ορμόνες, εάν χορηγηθούν ως βοηθήματα λειτουργούν ως ουσίες ντόπινγκ. Η ερυθροποιητίνη που αυξάνει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα ανδρογόνα και οι νευροορμόνες αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Στην καρδιά οι ουσίες αυτές μπορεί να προκαλέσουν υπερτροφία του μυοκαρδίου, μπορεί να λειτουργήσουν ως διεγέρτες για εκδήλωση μυοκαρδιοπαθειών ή σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών ή ακόμα και θανατηφόρων αρρυθμιών.

Για όλους αυτούς του λόγους, θα ήταν σκόπιμο να προσδιορίζεται το επίπεδο των ουσιών που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός όταν ο αθλητής αρχίσει την καριέρα του, ούτως ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσον λαμβάνει ανάλογα βοηθήματα εξωγενώς. Έτσι θα μπορούν να προστατευθούν ουσιαστικά οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν με την άθληση.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε