ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ ΜΑΣ

11 Apr 2016

Το Σάββατο το βράδυ της 9ης Απριλίου, το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ» φιλοξένησε στο βήμα του τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευθύμιο Λέκκα.

Η διάλεξη του κ. Λέκκα είχε θέμα: «Γεωδυναμικό πλαίσιο της Δωδεκανήσου και αντισεισμική προστασία της Καλύμνου».
Ο διακεκριμένος καθηγητής, γνωστός στο πανελλήνιο αλλά και στους επιστημονικούς κύκλους της επιστήμης που διακονεί σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, έκανε μια διάλεξη αντάξια του κύρους και του ονόματός του και ικανοποίησε το …τυχερό ακροατήριο.
Μίλησε για τις γεωλογικές φάσεις και ανακατατάξεις του στερεού φλοιού της γης στην εξέλιξη του πλανήτη μας σε βάθος δισεκατομμυρίων ετών. Αναφέρθηκε στα βασικά φυσικά φαινόμενα, σεισμούς και ηφαίστεια και εσχάτως το λιώσιμο των πάγων που μεταβάλλουν κατά καιρούς το …πανωφόρι της γης μας, και προκαλούν μικρές ή μεγάλες καταστροφές στη ζωή των ανθρώπων. Μίλησε για τη σεισμικότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε στο γεωδυναμικό πλαίσιο της Δωδεκανήσου και επικεντρώθηκε στο νησί μας, την Κάλυμνο.
Μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό υλικό –φωτογραφίες και σύντομα VIDEO – που απαθανάτισαν τα αποτελέσματα μεγάλων και μάλιστα πρόσφατων σεισμών ανά τον κόσμο, μετέφερε γλαφυρά και προκαλώντας δέος το μέγεθος των καταστροφών που αφήνει στο πέρασμά του ο εγκέλαδος.
Όσον αφορά στο νησί μας, υπογράμμισε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία παραθέτουμε κωδικοποιημένα:
Το έδαφος του νησιού, το πετρώδες αυτό τοπίο που μας περιβάλλει και είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών δισεκατομμυρίων ετών, είναι ένα θετικό δεδομένο για τη σεισμική συμπεριφορά του νησιού. Αχίλλειο πτέρνα αποτελεί η « γεωλογική ταπείνωση», δηλαδή η κοιλάδα Πόθιας- Πανόρμου - (λιμάνι Πόθιας – Καντούνι), όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο δομημένο περιβάλλον, η κατοικημένη περιοχή. Αυτή, λοιπόν, η κοιλάδα, σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, ο οποίος, όμως, με βάση τις επιστημονικές προβλέψεις δεν μπορεί να υπερβεί στην περιοχή μας τα 6,4 ρίχτερ κινδυνεύει: α. Από κατολισθήσεις μεγάλων βράχων από τα πρανή και για τη Δυτική πλευρά αυτών που …κρέμονται στην πλαγιά του Μασουριού. β. Από τσουνάμι, με τα γνωστά ανά τον κόσμο αποτελέσματα. γ. Από πυρκαγιές κατά την εκδήλωση του σεισμού αλλά και μετά απ΄αυτήν.
Θα γεννηθούν, επίσης, σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες και στις εσωτερικές μεταφορές, λόγω ακριβώς αυτής της στενότητας της κατοικημένης κοιλάδας. Παρατήρησε ότι η ύπαρξη αεροδρομίου, και μάλιστα εκεί που βρίσκεται, αποτελεί ένα πλεονέκτημα για την ασφαλή και γρήγορη μεταφορά ειδικών δυνάμεων για αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, σ΄ένα τέτοιο απευκταίο ενδεχόμενο.
Τι πρότεινε: α. Ενημέρωση των πολιτών και πολύ περισσότερο των μαθητών για το τι πρέπει να γνωρίζουν και να πράττουν πριν το σεισμό, κατά τη διάρκειά του και, ασφαλώς, μετά τη λήξη του. β. Να υπάρχουν προεπιλεγμένα και ασφαλή καταφύγια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (αλήθεια, υπάρχουν; ) για τη μεταφορά και περίθαλψη τραυματιών, στέγαση αστέγων κλπ. γ. Πάκτωμα των επικίνδυνων βράχων που είναι εν δυνάμει και εν αναμονή καταστροφικά υλικά και παράλληλα φονικά όπλα.
Μετά τη λήξη αυτής της ενδιαφέρουσας ομιλίας υποβλήθηκαν ερωτήσεις από κάποιους παρισταμένους, στις οποίες απάντησε ο ομιλητής.
Να προσθέσουμε, επίσης, ότι την ομιλία παρακολούθησε και η Περιβαλλοντική Ομάδα του Νικηφορείου 1ου Γυμνασίου, συνοδευόμενη από τον υπεύθυνο καθηγητή της κ. Καλογεράκη. Η Ομάδα διατηρεί επικοινωνία με τον κ. Λέκκα, τον ενημερώνει για τη δράση της, του κοινοποιεί τις εργασίες της κι εκείνος, κάνοντας αναφορά σ΄αυτή και στο έργο της είπε ότι κάποιες απ΄αυτές τις εργασίες θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και σε Παγκόσμια Συνέδρια!
Το «προξενιό» γι΄αυτήν την επίσκεψη του καθηγητή στην Κάλυμνο, όπως είπε ο κ. Γιαμαίος στην εισαγωγή του, το έκανε η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Αττικής, κ. Άρτεμις Σκουμπουρδή.
Στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου λειτούργησε, παράλληλα, και μικρή έκθεση φωτογραφίας από το σεισμό της Αμοργού, του 1956. Την έκθεση επιμελήθηκαν ο ιδιοκτήτης του «Νεοκλασικού» και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αναγνωστηρίου, κ. Μιχάλης Κυράννης και ο συνεργάτης του κ. Νικόλας Κουτελλάς.
Τον εκλεκτό προσκεκλημένο ευχαρίστησε ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου, κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, προσφέροντάς του σε ανάμνηση της επίσκεψής του στο νησί μας το βιβλίο της Νικητάδαινας Ρεΐση και Καλλιόπης Μαύρου «Η Κάλυμνος του νόστου και της καρδιάς μας» και από τα παραδοσιακά μας προϊόντα ένα σφουγγάρι, θυμαρίσιο μέλι, θρούμπη και ρίγανη.

Last modified on Monday, 11 April 2016 19:44
Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε