×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 365

«Παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη ΓΑΚΗ στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα προβλήματα πιστοποίησης της αναπηρίας στη νησιωτική Ελλάδα»

gakis - syrizaΣτην εισήγηση του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο: «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών» την Τετάρτη 03.04.13, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στη διάταξη που αφορά στην πιστοποίηση των ΑμΕΑ της νησιωτικής χώρας...

ζητώντας βελτιωτικές ρυθμίσεις στη σχετική νομοθεσία. Για το ίδιο θέμα, είχαν αναφερθεί στη συνεδρίαση για την ακρόαση φορέων την προηγούμενη ημέρα, τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όσο και ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ).
Ο Δημήτρης Γάκης, στην εισήγησή του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «...για τη διαδικασία απονομής της σύνταξης ή τη διαδικασία επαναβεβαίωσης της αναπηρίας έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ειδικά στο θέμα της επανέγκρισης αναπήρων δημοσίων υπαλλήλων, κυρίως από τις νησιωτικές ή/και από τις απομακρυσμένες περιοχές. Χθες η ΕΣΑΜΕΑ, έστειλε ένα έγγραφο με το οποίο ζητάει - κυρίως για τις νησιωτικές περιοχές - είτε να καλύπτονται τα έξοδα παραμονής και μετακίνησης αυτών των ανθρώπων στην Αθήνα για να εξετάζονται από την Ανώτατη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή, είτε να μεταφερθεί – δική μας πρόταση - αυτή η αρμοδιότητα πιστοποίησης στα ΚΕΠΑ, τα οποία να μετακινούνται στα νησιά και να εξετάζουν τους αναπήρους στα νησιά τους. Πρέπει επιτέλους να λάβουμε μέριμνα θεσμοθέτησης με βάση την νησιωτικότητα. Γιατί η μετακίνηση από τα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολη και ακριβή. Είναι ένα ζήτημα με ανθρωπιστικά, κοινωνικά αλλά και εθνικά χαρακτηριστικά».
Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τόνισε τα εξής:
«Μια μελέτη της Ε.Ε., παρουσιάζει ότι ο Πειραιάς – η Αθήνα, για τον κάτοικο των Λειψών, είναι σαν να βρίσκετε λίγο μετά την Σικελία, εάν κανείς την διέτρεχε οδικά. Επιπλέον, είναι και τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής συν την ταλαιπωρία να έρθει ένας άνθρωπος με τον συνοδό του στην Αθήνα και να μείνει σε ξενοδοχεία. Αυτό που θα μπορούσε να υλοποιηθεί κατ' εξαίρεση,- λαμβάνοντας υπόψη και την συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να νομοθετεί λαμβάνοντας υπόψη την νησιωτικότητα - είναι να γίνεται η πιστοποίηση της αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ ή από την Επιτροπή του Στρατού, αλλά αυτή η Επιτροπή να μετακινείτε στα νησιά και να μην περιμένει τον κόσμο στην Αθήνα.
***
ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ (Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ)):
«... Ο Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., έθεσε ένα μείζων ζήτημα που αφορά την πιστοποίηση της αναπηρίας και το συνέδεσε με την νησιωτικότητα, που είναι επίσης ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα κατά την γνώμη μας, δεν έχει μόνον ανθρωπιστικά ή κοινωνικά χαρακτηριστικά αλλά έχει και εθνικά χαρακτηριστικά.
Συνδέεται με την απουσία νησιωτικής πολιτικής σε σχέση με την αναπηρία στη χώρα και στη λήψη γενικότερων μέτρων για την προστασία των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που διαβιούν στα νησιά. Παρά το γεγονός ότι έχουμε προσπαθήσει χρόνια να εισαγάγουμε αυτή τη διάσταση τις πολιτικές της χώρας, δυστυχώς, δεν το καταφέραμε.
Σε σχέση τώρα με την πιστοποίηση της αναπηρίας οι συνταξιούχοι του Δημοσίου όντως πρέπει να έχουν γνωμοδότηση από την Ανώτατη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή. Θα μπορούσε να εξεταστεί η παρουσία στα νησιά ή με άλλον τρόπο στήριξη. Δεν είμαι βέβαιος ότι με το ΚΕΠΑ θα είχαν καλύτερη αντιμετώπιση δεδομένης της κατάστασης που υπάρχει.
Συνεπώς, εύλογο θα ήταν να εξεταστεί μια πιο ευέλικτη λειτουργία αυτής της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής και να διευκολυνθούν οι νησιώτες με αναπηρία. Εάν δεν είναι δυνατόν οι νησιώτες να εξετάζονται κατ΄ οίκον, δηλαδή, εκεί που είναι η περιοχή τους, θα έλεγα ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα έπρεπε να εξετάσει, ώστε να καλύπτει τις δαπάνες, γιατί υπάρχει άνιση μεταχείριση κάποιου π.χ. που ζει στην Αθήνα ή στον Πειραιά με κάποιον που πρέπει να έρθει από τα Δωδεκάνησα, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κρήτη ή από άλλες μακρινές περιοχές και όχι μόνο νησιωτικές».
Ο Δημήτρης Γάκης, επέμενε για το θέμα και για τη θετική ανταπόκριση της κυβέρνησης στο τεκμηριωμένο αίτημα των ΑμΕΑ και στη δευτερολογία του, θέτοντας στην κυβέρνηση το ερώτημα: «... Για τα ΚΕΠΑ, δεν απαντήσατε (κ. Υπουργέ). Δεν ξέρω με ποιο τρόπο αλλά θα πρέπει να αναζητήσουμε το βέλτιστο τρόπο για να απαλύνουμε τον πόνο και τη δοκιμασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των αναπήρων της επαρχίας, και να διακόψουμε την <διακομιδή τους> προς την Ανώτατη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή στην Αθήνα».
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Last modified on Sunday, 21 April 2013 01:08
Rate this item
(0 votes)

Related items

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε