×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 365

Φλέγεται η Νότια Ρόδος. Διακοσμητικά στοιχεία οι αρμόδιοι της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου

fotia ntropi 620ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑΧΤΗ. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΗΦΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ
Με καθηλωμένες τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4.30 το απόγευμα του Σαββάτου, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, καίγοντας ό,τι βρίσκει στο πέρασμά της.

Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των χωριών της Νότιας Ρόδου, βιώνουν μια κυριολεκτικά μαύρη νύχτα, παρακολουθώντας τις φλόγες να κάνουν στάχτη τα δάση, καλλιεργημένες εκτάσεις και πάντα με τον μεγάλο φόβο να εισβάλουν οι φλόγες ακόμα και στα σπίτια του.

Τα πυροσβεστικά οχήματα και οι πυροσβέστες ελάχιστα πράγματα μπορούν να προσφέρουν, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι τεράστιο και ολόκληρη η περιοχή που καίγεται δύσβατη – σχεδόν απλησίαστη ακόμα και από πεζοπόρα τμήματα. Τέτοια νύχτα είχε να ζήσει η Ρόδος από τις μεγάλες πυρκαγιές του 1997 και 1992 και όπως όλα δείχνουν ο τελικός καταστροφικός απολογισμός θα είναι ο ίδιος, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων θα μετατραπούν σε κρανίου τόπο.

Η ανησυχία, η αγωνία και ο φόβος αλλά και ο θυμός, είναι τα συναισθήματα που διακατέχουν όχι μόνο τους κατοίκους της νότιας Ρόδου και ειδικότερα των χωριών, Ίστριος, Προφύλια, Βάτι, Γεννάδι, Λαχανιά και Μεσσαναγρό, αλλά και ολόκληρου του νησιού.

Ο θυμός μαζί με οργή έχουν ως αποδέκτες όλους εκείνους τους αρμόδιους που είναι υπεύθυνοι για τη λήψη προληπτικών μέτρων ώστε να περιορίζονται οι πιθανότητες τέτοιων ολέθριων καταστάσεων. Και επί του προκειμένου υπεύθυνοι είναι οι παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου οι οποίοι δεν έλαβαν ούτε ένα στοιχειώδες προληπτικό μέτρο από όσα εισηγήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου το οποίο οι εν λόγω αρμόδιοι εδέησαν να συγκαλέσουν τον μήνα Ιούνιο, χωρίς φυσικά να υλοποιηθεί τίποτε απ' όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν.

Το μόνο βέβαιο από τη νέα τραγωδία που βιώνει η Ρόδος είναι ότι η Πυροσβεστική εγκαίρως επεσήμανε τα προβλήματα, όπως επίσης εγκαίρως κατέθεσε και προτάσεις για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αλλά όχι μόνο εισακούστηκε αλλά στην όψιμη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου δέχθηκε και επικρίσεις!

Δεν υπήρξε κανένας καθαρισμός στα δάση, δεν έγινε καμιά βελτίωση στο αγροτικό και δασικό οδικό δίχτυο, ούτε καν καθαρίστηκαν οι δρόμοι από τα ξερά χόρτα.

Έτσι αρχίζει και πάλι η αναζήτηση εμπρηστών – φαντασμάτων που όμως ποτέ δεν εντοπίζονται.

Ολόκληρο το χειμώνα και την άνοιξη, περιφέρεια και Δήμος Ρόδου επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία που σε συνδυασμό με την ανικανότητα που διακρίνει τους παράγοντές του, οδήγησαν τη Ρόδο νομοτελειακά σε παρανάλωμα του πυρός.

Εκείνοι που αγωνίζονται από την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά τα\στήν Ίστριο είναι οι πυροσβέστες και λίγοι εθελοντές που μάλιστα κινητοποιήθηκαν και έδρασαν ακαριαία. Οι ηγεσίες της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου, βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας από τις φλόγες και στην πραγματικότητα αποτελούν άχρηστα διακοσμητικά στοιχεία.

Την ίδια ώρα όμως σπεκουλάρουν πάνω στην καιόμενη ράχη της Ρόδου και με θρασύτητα προβαίνουν σε δηλώσεις κάνοντας μάλιστα και διάφορες ανόητες συστάσεις.

Είναι βέβαια νωρίς για απολογισμούς και απόδοση ευθυνών, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει ανεκτή από κανέναν η μεταμόρφωση των υπευθύνων για την καταστροφή σε ήρωες και σωτήρες.

rodosalrm.gr

Last modified on Sunday, 28 July 2013 11:50
Rate this item
(0 votes)

About Us

logo

Ενημερωτική σελίδα για τα νησιά του Νότιου και Βόρειου  Αιγαίου. 

facebook black   twitter   google plus black   linkedin 2   youtube 2

Εγγραφείτε